Позициите, на които украинската армия се оттегли след Авдеевка, са слабо

...
Позициите, на които украинската армия се оттегли след Авдеевка, са слабо
Коментари Харесай

Украинският фронт затъва без отбранителни линии

Позициите, на които украинската войска се отдръпна след Авдеевка, са слабо укрепени и свидетелстват на слабостта на защитата. Това написа New York Times, като се базира на сателитни фотоси на Planet Labs. NYT съпоставя изображенията с тези на руската отбранителна линия в Запорожка област, която доста месеци бе щурмувана от украинците предходната година, в последна сметка безрезултатно. Настоящите украински позиция са доста по-слаби.

За неналичието на добре укрепени позиции приказваха преди този момент доста украински публицисти и блогъри, като даже президентът Зеленски, който посети този сектор о фронта през ноември, приказва за потребността да се форсира построяването на отбранителни уреди. Явно обаче това и до този миг не е направено, написа съветската редакция на BBC, цитирайки и думите на финландския анализатор Паси Паройнен, който споделя, че на процедура нищо не е направено.

Липсата на добре укрепени позиции води до бързото напредване на съветската армия - с движение, което не е отбелязвано от доста месеци насам. След взимането на Авдеека съветските войски се придвижиха скоростно с още четири километра на запад, превзеха още три села и щурмуват четвърто.

За такова напредване на съветските сили, приказва и в днешния си доклад Институтът за проучване на войната (ISW), който регистрира по геолокирани фрагменти прогрес в централна и източна Орловка и Тоненкое, западно от Авдеевка. Руски военни блогъри настояват и за прогрес в Степное и Новобахмутовка, само че тези данни не са доказани.

Съобщава се, че руското военно командване включва спомагателни детайли в настъпателни интервенции западно от Авдеевка, което в допълнение допуска, че съветските сили имат намерение да продължат напъните си да напреднат допустимо най-далеч, преди украинските сили да основат по-трудни за навлизане отбранителни линии.

ISW регистрира напредъка на съветските сили и близо до Кремина на фона на продължителни позиционни сражения по линията Купянск - Сватове - Креминна. Геолокирани фрагменти демонстрират, че руските сили са напреднали източно от Терни и южно от Белохоривка. Изглежда, че съветските войски се пробват да се движат югозападно от град Донецк, като в същото време се движат на североизток от региона на Велика Новосилка на границата на Донецка и Запорожка област. Това съветско изпитание наподобява включва селища по маршрута Маринка - Победа - Въгледар.

В останалите елементи на фронта ISW не вижда доказана смяна на фронтовата линия, само че за сметка на това регистрира продължаващо съветско старания за нахлуване.

Само за последното денонощие са се случили 71 бойни конфликта, а съветската войска е обстрелвала 112 пъти украинските линии със залпов огън. Генералният щаб на украинската войска регистрира тази заран 4 офанзиви край Табаевка, Харковска област, 8 офанзиви в Лиманското направление, край Терни и Ямополовка в Донецка област.

И още: 15 офанзиви край Богдановка, Ивановское, Клещеевка и Андреевка. 14 са офанзивите в Авдеевското направление край Бердичи, Орловка, Тоненкое и Невелское, Донецка област.

Вчера новият главнокомандващ украинската войска Олександър Сирски посети източния фронт, разказа обстановката на фронта там като  " сложна, само че следена "  и анонсира кадрови промени. Той увери, че " към този момент му е изцяло ясно за какво при идентични индикатори една бригада съумява да сдържа врага, а друга не " и че на първо място това зависи от командира на бригадата и от равнището на неговата подготовка, опит и дарба да вземи съответни решения.

Малко по-късно обаче украинския президент Володимир Зеленски направи изказване, отдадено на първо място на съветския удар по Одеса, който срина част от девететажен жилищен блок и взе осем жертви. Зеленски насочи остри упреци към западните партньори на Украйна, които бавят обещаната военна помощ. " Закъсненията в доставката на оръжие за Украйна и противовъздушната защита за отбрана на нашите хора водят до изгубени животи ", уточни Володимир Зеленски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР